Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Informatie verzamelen, denken en dan op papier zetten hoe het straks uit komt te zien....
De plek langs de bosrand die ik uitgekozen heb.
Het plaatsen van het casco door de aannemer.
Het graven van de waterberging.
Het eerste concert in het amfitheater.

Welkom in het Rode Hoekje!

djWelkom op de website van het rode hoekje. Op dit moment ben ik de website aan het actualiseren. oude info weg, nieuwe erbij. Sommige menu's hebben nog geen inhoud. Dus kom later nog eens terug.

Telefoon 06-51150289

e-mail: tjalf@xs4all.nl

Get Adobe Flash player

Enkele decenia geleden werden de eerste amateursatellieten gelanceerd.  Deze satellieten zijn gebouwd door radioamateurs veelal in connectie met universiteiten en werden gratis gelanceerd als ballast bij grote commerciele satellieten of bij het uittesten van nieuwe raketten.  Deze satellieten hebben allemaal een lage baan om de aarde en vliegen in een vast patroon om de zoveel uur over. De satellieten bevatten een transponder waarbij je op een frequentie omhoog zend en de satelliet jouw signaal naar beneden zend op een andere frequentie.  Iedereen die binnen het bereik van de satelliet is kan op deze manier met elkaar een verbinding maken.  Met wat moeite is dit mogelijk met een rondstralende antenne, maar een echt goed signaal krijg je met een richtantenne.  Deze moet je dan wel op satelliet gericht houden. Dit kan met een speciaal computerprogamma welke de positie van de satelliet berekend en de antennerotors aanstuurd.  In 2005 ben ik hiermee begonnen. Inmiddels is het systeem toe aan een flinke midlife update.   De rotorsturing via printerpoort wordt vervangen door een USB interface.  De masthead met delays en voorversterkers wordt ook onderhanden genomen.  Hieronder per onderdeel meer informatie. De verschillende onderdelen moeten nog gemonteerd worden. 

Ook het ISS heeft soms radioamateurs aan boord en met deze antennes is het mogelijk om een kort praatje te maken met de astronauten aan boord.  Dit is mij nog niet gelukt, maar hoe dit kan gaan zie je in dit youtube filmpje van in het ISS. En in dit youtube filmpje van een radioamateur op de grond. 

satellietantenneopbouw    De antennes moeten zowel in richting (Azimuth) als hoek (Elevatie) gestuurd kunnen worden. hiernaast zie je de elevatierotor in het midden met links hiervan de kruisyag voor 144MHz. Rechts de kruisyagi voor 430MHz en in het midden de helical antenne voor 1200MHz.  De polarisatie van de kruisyagi kan geschakeld worden tussen horizontaal, verticaal, circulair linksom en circulair rechtsom. Dit schakelen gebeurd in de masthead. 
mastopdak   

Als de satelliet vrij hoog aan de hemel voorbijkomt hoeft de antenne zelf niet zo hoog te staan. Maar wil je de tijd maximaal gebruiken dan is het zaak om de satelliet te ontvangen zodrag hij boven de horizon komt. Hiervoor had ik een mast nodig die net boven het dak van het woonhuis uitkomt.  Toevallig kwam ik een mooie aluminium Bijzen mast op marktplaats tegen.  Met diagonale ondersteuning waardoor de mast vrij stijf is en geen tuidraden nodig heeft.  Ik moest hem wel ophalen ergens bij de Belgische grens. Geen probleem met de Land Rover.  Wel even opletten bij rotondes dat je geen fietsers meeneemt....  

 

 

 

shacksatellietmast    Hier is de mast gemonteerd aan de UN-shelter/radiokamer. De azimuth rotor zit 3 meter onder de top. De kleurstelling van de mast heb ik aangepast aan de UN-container om dissonantie met de omgeving te voorkomen.  In verband met het laagvlieggebied boven mijn kavel de bovenste meter rood gemaakt. De antennes met elevatierotor moeten hier nog bovenop komen.  En vlak hieronder komt de masthead met relays en voorversterkers.  

 

gpsantenne     
    refoscillator