Back To Top
Welkom op de website van het rode hoekje. Een initiatief om zelf zowel een woonhuis en de omliggende openbare ruimte te ontwikkelen. Kies uit diverse onderdelen met bovenstaand menu of zoek op trefwoorden met de zoekfunctie rechtsboven.
e-mail: tjalf@xs4all.nl
Inmiddels in het bestemmingsplan van kracht en is het niet meer nodig om een ruimtelijke onderbouwing te maken. Ik laat de ruimtelijke onderbouwing hier nog even staan. Delel hiervan heb je nu nodig voor de omgevingsvergunning. Je hoeft niet meer te omschrijven waarom je iets wil, maar de beschrijving wat je precies wil heb je wel nodig. Bijvoorbeeld de kaart met de gebruiksindeling van je kavel, brandweeropstelplaatsen etc.
Mijn GRO:
![]() |
Ruimtelijke onderbouwing Initiatief 168 |
Na een paar maanden kreeg ik bericht van de gemeente dat mijn plan niet voldeed. Er mist een openbare rand tussen de kavel van mijn buurvrouw en mij en op 1 plaatje in mijn GRO was een kas getekend en op een ander plaatje niet. Die kas was natuurlijk zo verwijderd, maar de openbare rand had wat meer voeten in de aarde. De hele westkant van mijn kavel is over een breedte van 20 meter openbaar. Landschapskavel is nu eenmaal openbaar. Dus hierin een rand van 2 meter breed tekenen voegt niet zoveel toe. Ook heb ik gebruik gemaakt van de vrijstelling van doorwaadbaarheid bij het hebben van een gezamenlijke waterberging. De afdeling vergunningen interpreteerd deze regels echter anders. Zij stellen dat bij een gezamenlijke waterberging de openbare strook van 2 meter inderdaad onderbroken wordt bij het water, maar dat hij hiermee verplaatst naar de oever van de waterberging. Je krijgt dan een openbare strook van 2 meter langs je waterberging. Ik heb een stuk opgesteld (zie ook "Evaluatie") waarin ik mijn visie hierin verwoord en dit naar de gemeente gestuurd. Hierop hebben zij hun standpunt herzien en de openbare strook van 2 meter hoeft niet langs de waterberging vervolgd te worden. Wel moet er een doodlopende openbare strook tot aan de waterberging komen. Wat dit voor nut heeft ivm de doorwaadbaarheid ontgaat mij een beetje, maar goed ik hoef geen openbare strook op het openbare deel van mijn kavel aan te leggen.
Wat hier denk ik ook meespeelt is dat de afdeling vergunningen niet gewend is om plannen voor openbare ruimte te toetsen. Normaal worden deze niet door particulieren bedacht. en de bouwvoorschriften zijn hier ook niet voor gemaakt. Die gaan uit van particuliere woningen, met erf etc.
De afdeling vergunningen is heel meewerkend in het zoeken naar oplossingen en op hun voorstel heb ik een aanvullingenblad toegevoegd met hierin de aangepaste kaveltekening met de ingetekende 2 meter brede openbare strook.
![]() |
Aanvulling ruimtelijke onderbouwing Initiatief 168 |