Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Informatie verzamelen, denken en dan op papier zetten hoe het straks uit komt te zien....
De plek langs de bosrand die ik uitgekozen heb.
Het plaatsen van het casco door de aannemer.
Het graven van de waterberging.
Het eerste concert in het amfitheater.

Welkom in het Rode Hoekje!

djWelkom op de website van het rode hoekje. Op dit moment ben ik de website aan het actualiseren. oude info weg, nieuwe erbij. Sommige menu's hebben nog geen inhoud. Dus kom later nog eens terug.

Telefoon 06-51150289

e-mail: tjalf@xs4all.nl

Get Adobe Flash player

Brandbestrijding is een onderwerp wat misschien niet het eerste is waar je aan denkt als je zelfvoorzienend wil gaan wonen.  Het is een onderwerp waar je misschien wel even bij stil moet staan.   Ik noem het specifiek brandbestrijding en niet brandpreventie.  Brandpreventie gaat over het voorkomen van brand.  Dit is geregeld in het bouwbesluit waar eisen aan de brandbaarheid van muren en plafonds worden gesteld. Brandbestrijding gaat over het detecteren en vertragen, of misschien wel doven van een brand.  Een deel hiervan is ook geregeld in het bouwbesluit.  Bijvoorbeeld de eis vluchtroutes en van de verplichte rookdetectors. Ik ga het hier niet over de eisen hebben.  Ik vind dat niet zo belangrijk. Ik vind het belangrijker dat je zelf nadenkt hoe je in jouw huis het risico zo klein mogelijk kan maken.    

 

Tijdens het vergunningsproces krijg je waarschijnlijk genoeg met deze eisen te maken.  Je zult moeten aantonen dat je initiatief aan de eisen van het bouwbesluit voldoet.  Ik heb een hypotheek en ook de bank als "mede-eigenaar" van de woning kan eisen stellen over een verzekering.  Die verzekering kan dan weer eisen aan jouw woning gaan stellen.  Dit is voor iedere bank en verzekeraar weer anders. Je zult dan misschien ook certificaten van installateurs moeten overleggen. 

 

Brand is gevaarlijk. Het kan je hele initiatief vernielen en je kan er dood aan gaan.  In Oosterwold zullen veel mensen een houtkachel hebben.  Er zullen veel houten huizen gebouwd worden en er is straks waarschijnlijk ook veel bos aanwezig.  Allemaal zaken die het risisco van brand groter maken dan in de stad.  Ik ben geen brandweerman, wel bedrijfshulpverlener dus weet wel iets over de verschillende brandblussystemen.   Ik wil de brand zo snel mogelijk blussen.  Hoe kleiner de brand is, hoe makkelijker hij te blussen is.  

 

Feuer Flamme Fire Flame Mijn eerste "line of defence" worden dan ook rookdetectors.  In iedere kamer komt een rookdetector, welke gekoppeld is met een centraal systeem.  Op dit systeem kan ik zien in welke ruimte er  brand is.  Hiervoor maak ik een grafisch paneel met een plattegrond van het gebouw.  Dit paneel komt in de hal.   Tegenwoordig is het technisch heel makkelijk om dit ook door te koppelen naar je  gsm.    De rookmelders zitten op een aparte elektragroep en hebben een accu als back-up voor het geval de stroom uitvalt. Als er een melding is, dan wordt de stroom in het woonhuis uitgeschakeld en de noodverlichting gaat branden.

 

 

Feuer Flamme Fire FlameDe tweede "line of defence" worden brandblussers.  In het woonhuis komt een brandblusser van minimaal 12kg met schuim.    GEEN POEDER!     Poeder bestaat uit zout, en de restschade van een blussing met een poederblusser is vaak een groter probleem dan de brand zelf.   Sproeischuim bestaat uit water met een zeepoplossing.  In de voorzieningenschuur komt een schuimblusser en een CO2 blusser.   De CO2 blusser is handig bij brand in de elektrische installatie.   CO2 blust het vuur, maar laat geen residu achter op de apparatuur.  Let er wel op dat je ook voorzieningen maakt om de stroom uit te schakelen vanaf een veilig punt, voordat je begint met blussen. 

 

Feuer Flamme Fire Flame

De derde "line of defence" wordt een sprinklerinstallatie.     Een sprinklerinstallatie is een hele goedkope en zekere maniere om jouw huis en huisgenoten niet te laten afbranden.  Het enigste wat je nodig hebt zijn een tiental koppen en wat waterleiding.   Zeker als je het kan installeren tijdens de bouw kun je voor de prijs van een goede CO2 blusser heel veel zekerheid en rust krijgen.  

 

 

Feuer Flamme Fire Flame

De vierde "line of defence" is een dikke brandweeraansluiting die middels een zware pomp op het grijswaterbuffer is aangesloten.  Hierdoor is er minimaal 10m3 water beschikbaar voor de brandweer om te blussen.   

 

 

 

Huissprinklerinstallaties zijn erg in opkomst, en ik verwacht dat binnen 10 jaar ze waarschijnlijk verplicht zijn.  Net als de rookmelders nu verplicht zijn.   Het probleem is nu dat er maar een paar bedrijven zijn die huissprinklerinstallaties leveren en dus vragen ze er heel veel geld voor.  In tegenstelling tot verplichte installaties bij grote gebouwen, hoeven huissprinkler installaties niet gecertificeerd te zijn. Er is een NEN norm voor woningsprinklerinstallaties, de NEN2077.  Als je de installatie volgens deze norm aanlegt, heb je een goede installatie.   In de simpelste vorm bestaat een sprinklerinstallatie uit wat waterleiding welke in 1 of meerder groepen je hele huis rond gaat, en per kamer voorzien is van 1 of meerder sprinklerkoppen.  Deze koppen kosten een paar euro per stuk en kun je krijgen in verschillende temperatuurbereiken voor verschillende types ruimtes.   Ook kun je veschillende uitvoeringen krijgen voor montage in het plafond, of op een muur.   De leiding waar de koppen opzitten zit aan het begin met een keerklep aangsloten op de waterleiding.  De keerklep zorgt ervoor dat er geen water vanuit de leiding terugstroomt in de waterleiding.  De leiding eindigt ergens met een kraan, waardoor je de leiding regelmatig (of automatisch) door kan spoelen om salmonella te voorkomen.  op deze LINK is een animatie te zien, hoe het werkt.

 

sprinklerkopIk merk dat mensen toch wel huiverig zijn van een sprinklerinstallatie in hun huis.  Er zijn nog wel wat vooroordelen hierover.   In tegenstelling tot wat Amerikaanse films ons doen geloven gaat er bij een brand niet gelijk al je sprinklers staan sproeien in je woning.  Een sprinkler gaat pas af als het glaasje wat hem afsluit door hitte springt.  En als deze hitte er is, dan wil je ook dat hij afgaat.  Hij blust dus alleen daar waar de brand is.  En als je brand op zolder is, dan loopt het bluswater natuurlijk wel naar de benedenverdiepingen. Maar dat doet het water van de brandweer ook. Je hebt ook geen inmense pomp nodig.  Als het goed is, blust de sprinkler de beginnende brand en blijft het bij 1 sprinkler waar druk voor nodig is.    een sprinkler is niet lelijk in je huis.  (dit is natuurlijk een persoonlijke mening).   Sprinklerkoppen zijn klein, en als het leidingwerk in het plafond zit zie je om de zoveel meter een kop van een paar centimeter in het plafond zitten.  Je rookmelder is 5x groter. 

 

Ik zal de sprinklerinstallatie die ik wil bouwen gedetaileerd beschrijven.  Ik hoop dat dit mensen inspireerd om zelf ook aan de slag te gaan.  Het verhaal is pas af als hij geinstalleerd en getest is. Dus de volgende ideeën en schemas zijn onder voorbehoud.  Als je ziet dat ik iets fout doet, of je weet een slimmere manier dan hoor ik dat uiteraard ook graag. 


Blokschematische weergave van het systeem:

Sprinkler en branddetectie

 

Plattergrond van de begane grond woning, met hierin de brandbestrijding:

brandpreventie beganegrond

 

Hieronder de bijbehorende legenda:

brandpreventie beganegrond legenda

 

 

 

sprinklerklep    Uitvoering van bovenstaand schema in het woonhuis.  Rechts komt het regenwater binnen via een tyleenleiding.  Dit water komt middels een hydrofoor uit de regenwaterbuffertank.   Via de verdeler (rode knoppen) gaat het water naar de twee brandkleppen.   Normaal zijn deze gesloten en bij het aanspreken van een rookmelder worden ze geopend. Hierna komen twee keerkleppen en afsluiters.  Na de afsluiters komt de ringleiding waar alle sprinklerkoppen op zijn aangesloten. Op de bovense afsluiter zit een digitale drukmeter met twee alarmcontacten.  Op de onderste afsluiter zit een ventiel om de sprinklerleiding met lucht te vullen.  Normaal staat er 5 bar lucht in de leiding. Mocht er een sprinklerkop stuk gaan, dan loopt de lucht weg geeft de drukmeter een alarmering. Door twee alarmgrenzen kan ik onderscheiden of de druk langzaam weg loopt, of dat er echt een sprinklerkop stuk is.   Mocht een sprinklerkop af gaan door hitte en er spreekt een rookmelder aan op brand wordt er daadwerkelijk met water geblust.   Hiermee is de kans op een onbedoeld waterballet heel klein.  
 sprinklerkop    sprinklerkop op de alupexbuis. 
 sprinklerplafond    En zo ziet het eruit als de de gipsplaten van het plafond gemonteerd zijn. 
     
     
     

Lees meer: brandbestrijding