Ik wilde een houten huis. Dat was al snel duidelijk.  hout is warm, hout is makkelijk te verwerken en hout is duurzaam.  Maar hoe bouw je nu zo goedkoop mogelijk een houten woonhuis?   Offertes bij gerenomeerde houten huizenbouwers zoals finnhouse waren, zelfs als bouwpakket nog veel te duur. Toevallig kwam ik een keer de website van de Gelderse Houtbouw tegen en daarop stonden allerlei houten schuren.  Deze zagen er prachtig uit.  Het waren alleen wel boerenschuren en geen woonhuizen.  Tijdens een eerste gesprek in Kootwijkerbroek, zei de Gelderse gelijk, "Nee woonhuizen bouwen we niet".  We maken prachtige schuren maar geen huizen.  Dat was precies wat ik wilde horen.  Ik had al teveel mensen gesproken die zeiden dat ze alles konden bouwen. Ik zocht iemand die ook zijn beperkingen wist.  Wat ik nodig had is een ruwbouw houten schuur, wind en water dicht en het ombouwen tot woonhuis doe ik zelf wel. 

In eerste instantie, of eigenlijk in tweede.. had ik zelf een huis bedacht, met een maximale BVO/footprint verhouding.  vierkant, 2 verdiepingen en een plat dak. De Gelderse kon deze wel bouwen, maar in combinatie met een aparte schuur voor de installaties werd het te duur.

Het laatste idee was om een "standaard" houden schuur van 15 bij 8 meter te bouwen, met een standaard kap.  Met de gedachte dat deze dan zo van de plank inclusief bouwvergunningbescheiden geleverd kon worden.  Dit was toch niet helemaal zo. Aan een woonhuis worden ook andere constructieeisen gesteld dus moesten er een lijfige contructieberekening komen. Dit zijn dan van die financiele tegenvallertjes die je heel vaak zult tegenkomen bij een bouwproject....

Ik wilde dus een houten schuur, maar hoe wil ik hem hebben? Met in het achterhoofd dat het groffe werk door de aannemer gedaan moet worden en en fijne werk door mij, heb ik bedacht dat de schuur wordt geleverd met wanden van OSB plaat, inclusief kozijnen en ramen.  Met een geisoleerd dak van ISOVLAS panelen en voorzien van pannen.  De buitenafwerking van de wanden bestaat uit douglas planken met potdekselmotief.  Deze worden los bijgeleverd en ga ik er zelf op zetten.  Hiermee kan ik eerste de buitenwanden voorzien van een dampopen folie en deze perfect luchtdicht afwerken. Hierna kunnen de douglas planken erop en kan ik aan de binnenzijde verder met de isolatie zonder druk van weersinvloeden of tijd of wat dan ook. 

Een moeilijke keuze was het type planken voor de buitenaftimmering.  Uiteindelijk heb ik toch gekozen voor geimpregneerd hout.  In eerste instantie niet de meest duurzame oplossing, maar op de lange termijn wel.  Alternatieven gaan naar verwachting toch minder lang mee. Het huis zal uiteindelijk geschilderd worden in de kleur donkerrood (falurood), met witte kozijnen.   Een kleurstelling die heel Zweeds zal aandoen. En naar ik verwacht heel mooi past bij het bos en open veld eromheen. 

snap 002

Aan de zuidoost zijde komt een grote glaspartij die uitziet op het bos. Hierachter komt een vide waardoor er een grote ruimtelijke woonkamer ontstaat en er straks vanuit de master bedroom ook over de woonkamer heen naar buiten gekeken kan worden. 

snap 005

Van binnen ziet het er dan zo uit. Tussen de staanders zal isolatie komen, en daarvoor weer een voorzetwand met nog meer isolatie.  uiteindelijk zullen de binnenwanden een strakke witte afwerking krijgen.  Hiermee zal het huis van binnen heel licht en modern zijn.  Een mooi contrast met de boerenschuur uitstraling aan de buitenkant. 

De voorzieningenschuur zal een vergelijkbare constructie krijgen.  Het bijzondere van deze schuur is zijn ongelijke dak.  Aan de wegzijde loopt het dak door tot vlak boven de grond, terwijl aan de moestuinzijde het meer een soort overkapping is. 

 snap 001 schuur

Ook een grote puzzel was de aansluiting van het hout op de stenen borstwering.  Maar hier kun je meer over lezen in het onderdeel "isolatie".