Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Informatie verzamelen, denken en dan op papier zetten hoe het straks uit komt te zien....
De plek langs de bosrand die ik uitgekozen heb.
Fly of the Buzzerd...
De grond bestaat uit klei en klei.
De avegaarboor bezig tijdens de 2e fase van het archeologisch onderzoek.

Welkom in het Rode Hoekje!

djWelkom op de website van het rode hoekje. Een initiatief om zelf zowel een woonhuis en de omliggende openbare ruimte te ontwikkelen. Kies uit diverse onderdelen met bovenstaand menu of zoek op trefwoorden met de zoekfunctie rechtsboven.

Telefoon 06-51150289

e-mail: tjalf@xs4all.nl

Get Adobe Flash player

Om zo weinig mogelijk elektravervuiling in het woonhuis te krijgen heb ik gekozen om de meterkast in de voorzieningenschuur te plaatsen. Hierin komen dan ook de meeste groepen, de elektriciteitsmeter etc.  Er zijn echter wel een paar grote verbruikers in het woonhuis.  De warmwaternaverwarmer heeft een eigen groep. De rest is verdeeld over een tweede groep.   De standaard contactdozen en verlichting is verdeeld over twee 10A groepen die hun automaat in het woonhuis hebben.  

Voor de omgevingsvergunning bouwen wordt er niet getoetst op elektra.  Het is natuurlijk wel handig voor jezelf dat je de elektra uittekend.  Ook kan bij een inspectie van de gemeente na de bouw om schema's gevraagd worden.  Voor de elektra maak ik 4 verschillende types schema's.  

  • Eendraadsschema,   Hierin is de groepverdeling, de verwachte vermogens en sterktes van de zekeringen aangegeven. 
  • Situatieschema,  Hierin staat op een plattegrond van het gebouw aangegeven waar de lichten, schakelaars etc zitten. 
  • Bedradingschema,  Hierin staat gedetailleerd hoe bijvoorbeeld de verdeler in de meterkast bedraad is. 
  • Leidingschema,  Hierin is aangegeven waar de verschillende leidingen en buizen lopen. Zowel in het huis als buiten op het perceel. 

Alleen de eerste twee zijn verplicht om te overleggen bij een controle van de gemeente of het energiebedrijf.  

De electrische installatie dient te voldoen aan de normen in de NEN1010.  Deze is niet gratis te bekijken, maar on-line is er wel heel veel informatie over te vinden.  Ook geven fabrikanten van installatiemateriaal handleidingen uit over bijvoorbeeld installatieautomaten, vermogens en maximale leidinglengtes.  Omdat mijn huis vrijstaand is, en midden in de open natuur besteed ik extra aandacht aan overspannings (bliksem) beveiliging.  Op verschillende plaatsen in de elektrische installatie zijn overspanningsbeveiligingen opgenomen. 

Voorbeeld van een deel van het eendraadsschema:

electrische installatie

filesymbol 

Eéndraadsschema  

 filesymbol

 Situatieschema voorzieningenschuur