Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Informatie verzamelen, denken en dan op papier zetten hoe het straks uit komt te zien....
De plek langs de bosrand die ik uitgekozen heb.
Fly of the Buzzerd...
De grond bestaat uit klei en klei.
De avegaarboor bezig tijdens de 2e fase van het archeologisch onderzoek.

Welkom in het Rode Hoekje!

djWelkom op de website van het rode hoekje. Een initiatief om zelf zowel een woonhuis en de omliggende openbare ruimte te ontwikkelen. Kies uit diverse onderdelen met bovenstaand menu of zoek op trefwoorden met de zoekfunctie rechtsboven.

Telefoon 06-51150289

e-mail: tjalf@xs4all.nl

Get Adobe Flash player

Het zelfvoorzienend zijn stopt in Oosterwold niet bij je eigen huis en tuin.   In een wijk ontwikkeld door de gemeente, zorgt de gemeente voor plantsoenen, speeltuintjes, hangplekken etc.  In Oosterwold is er straks geen gemeentegrond.  Alle grond is eigendom van initiatiefnemers. Het openbare gebied is ook verdeeld over de initiatiefnemers.  bij standaard kavel is 7% (groen verspreid) van je kavel openbaar gebied. Meestal ingevuld met de randen van 2 meter breed rond je kavel.  De gemeenteplantsoentjes en speeltuintjes zul je dus zelf moeten maken, en dit is mooi, want dan kun je je directe omgeving ook precies zo inrichten zoals je dat zelf wil.  En als je een groter plantsoen wil, kun je dat met eventuele andere initiatiefnemers combineren.  De helft van mijn kavel bestaat uit landschapskavel.  Landschapskavel is openbaar gebied. Wel beperkt tot voetgangers en fietsers. Dus auto´s en brommers mogen hier niet komen.  

Het mooie van het zelf verantwoordelijk zijn voor je directe omgeving is dat je zelf de zeggenschap hebt over hoe je het invult.  Heb je kleine kinderen dan maak je een speelplaats, heb je grotere kinderen, dan maak je een hangplek. Doordat je zelf eigenaar bent en het niet iets "anoniems" van de gemeente is, verwacht ik ook, dat er minder vandalisme zal zijn.  Het is echt een stukje letterlijk "van de buurt".   Openbare ruimte in privéeigendom kan ook problemen gaan geven. Dit zal de toekomst gaan uitwijzen. Je bent uiteraard ook verplicht tot onderhoud.  Zeker bij speeltoestellen komt de aansprakelijkheid om de hoek.  Ook handhaving wordt een vraagstuk.   Normaal geld voor openbare ruimte de APV.   Maar in Oosterwold is de openbare ruimte particulier.  Krijgt iedere eigenaar een buitengewone opsporingsbevoegdheid om mensen die hun hond niet aanlijnen te bekeuren?  Een ander aspect is in hoeverre de initiatiefnemer ook de intentie heeft of houdt om het openbaar te houden.  Initiatiefnemers kunnen ook zeggen; "ik zet het vol met bramenstruiken, dan heb ik lekker goedkoop veel eigen grond"....  Hoe ga je hier mee om?   En hoe gaat het als een kavel over 10 jaar verkocht wordt?    Al met al veel vraagstukken waar we de komende decennia antwoorden op gaan krijgen. 

Een omgeving maak je ook niet alleen, die maak je met zijn allen.  Ik kan wel een mooi wandelpad bedenken, maar als dat niet aansluit bij het pad van mijn "buren", dan heeft het niet zoveel zin. Nu zullen de meesten initiatiefnemers standaardkavel hebben, en daarmee staat eigenlijk al vast dat alleen de buitenste rand van 2 meter breed openbaar is, en als er een pad komt, dat dat de meest logische plek is.   Echter dat is wel de keuze van de initiatiefnemer.  Een stukje gras met bomen is ook openbaar, maar zal minder uitnodigen tot een wandeling dan een houtsnipperpad op dezelfde plek.  Wil je dus, in de geest van Oosterwold de doorwaadbaarheid bevorderen dan kan je een pad maken, en dan het liefst aansluitend op een pad van je buren. Voor intiatiefnemers die landschapskavel hebben is het iets anders.  Het grootste deel van hun kavel is openbaar en je kunt dus kiezen voor een wandelpad midden over je kavel.  Voor dit laatste heb ik gekozen. 

Een grote speler in Oosterwold is Staatsbosbeheer.   Bijna iedereen, en zeker de landschapsinitiatieven grenzen aan het initiatief van Staatsbosbeheer, of aan bestaand bos van Staatsbosbeheer.  Om je kavelindeling af te stemmen met deze "buurman", moet je met Staatsbosbeheer in overleg.  Nu komt er een probleem.  Staatsbosbeheer is niet gewend om zaken te doen met particulieren. Zij richten een landschap in, al dan niet met andere grote partijen en ze vragen wel aan het grote publiek wat wij graag willen zien, maar uiteindelijk bedenken zij dan hoe het wordt.  Ik heb heb al een in vroeg stadium, nog voor het tekenen van mijn AO een overleg met Staatsbosbeheer gevraagt, en hierin mijn plannen uitgelegt en gevraagt of zij met hun plannen hierop kunnen aansluiten waar dat mogelijk is. Zij hebben dit toegezegt, echter in de uitgewerkte plannen voor de Eemvallei is hier weinig van terug te vinden.  Initiatieven die geen aansluiting op een pad van hun willen, krijgen een pad naar de randen van hun kavel en mijn pad loopt dood tegen een toekomstige meidoornhaag. Staatsbosbeheer vind ook dat zij niet aan de ontwikkelregels van Oosterwold hoeven te voldoen zoals de andere initiatieven. Zij vinden dat zij met hun "openbaar gebied"  en het weinige geld dat zij hiervoor van de provincie krijgen een uitzondering zijn.   Ik snap niet zo goed wat er anders is, dan mijn situatie.  Ik heb ook openbaar gebied, en ik heb ook niet veel geld.  Mijn huis wordt gewoon wat kleiner omdat ik wel een kavelweg aan 1 zijde van mijn kavel aanleg. 

filesymbol  Ontwerp Eemvallei Zuid  Staatsbosbeheer 
filesymbol  Eemvallei Zuid Staatsbosbeheer, ontsluiting andere initiatieven

Staatsbosbeheer zou met iedere individuele buurinitiatiefnemer moeten overleggen over elkaars wensen en verwachtingen.  En natuurlijk zullen niet alle wensen altijd ook mogelijk zijn, maar dan is het wel in overleg ingevuld.  Een overleg zoals "gewone" initiatiefnemers ook met elkaar hebben over hun weg, waterberging etc.  Natuurlijk kost dit tijd, mensen en geld. Maar dat is de verantwoordelijkheid die je neemt om in te stappen in een initiatief in Oosterwold. 

 

Hoe wil ik mijn kavel inrichten?

Aan de Westkant van mijn kavel komt een wandelpad en wat begint in het bos van Staatsbosbeheer aan de zuidkant.  Dit pad loopt via een bruggetje over de waterpartij naar de Eemvallei van Staatsbosbeheer.  Ik hoop hier met de inrichting van de Eemvallei aan te kunnen sluiten met mijn wandelpad. (...)  Hiermee wil een aantrekkelijke wandelroute creëren voor de bewoners van Oosterwold. Ik gebruik deze grond ook een beetje als een soort buffer tussen mijn buren en mij. Mijn buurvrouw heeft een vrij smalle kavel en de 2 meter strook heeft best wel een impact.   Door nu het openbare wandelpad van de grens af, meer op mijn kavel te leggen krijgt zij ook wat meer privé ruimte en blijft het gebied toch doorwaadbaar. rondom het pad komen bomen en struiken en wat heuvels. Hiermee komt er een natuurlijke afscheiding tussen het privé en openbaar gedeelte van mijn perceel.  

In de oostpunt van mijn kavel wil ik een hangplek maken.  Dit sluit aan bij de behoefte van mijn kinderen, en naar ik verwacht vele andere kinderen in de buurt.   Ik zit hiebij te denken aan een hangplek, een kleine overdekte ruimte en een uitkijktoren.   Voorzien van wifi, en USB aansluitingen om telefoons op te laden. Misschien dat er nog iets van een picknickplek of vuurkuil bij komt.