Een belangrijk onderdeel van Oosterwold is de stadslandbouw. Met Oosterwold wil de gemeente produkten lokaal door de bewoners geproduceerd zien, in plaats van door grootschalige landbouwbedrijven. Bij standaard kavel zit een vast percentage stadslandbouw en hier moet je dus een invulling aan geven. Ik heb 1250 vierkante meter landbouwkavel gekocht. En dan heb ik nog een stukje bij mijn standaardkavel. Nu had ik dat eerst niet zo door dat dit een belangrijk element is. Het kwam pas eigenlijk nadat ik geinterviewd werd ivm evaluatie Oosterwold. En dat ik ging beseffen, hier moet ik iets mee. In eerste instantie dacht ik, nou die groentetuin komt wel als ik met pensioen ben... ...maar als je producten voor jezelf en voor anderen kan genereren, dan kan je ook geld genereren en dan ik misschien wel veel eerder met pensioen! Ik ben toen gaan nadenken wat bij mij past. Ik zie mijzelf niet met 100 kroppen sla langs de weg staan. Ik wil een product maken met weinig fysieke arbeid, een produkt wat een hoog technologisch verwerkingsproces heeft. Dat vind ik leuk. En ik hou van zoete dingen, zoals aardbeien, peren etc. Mijn stadslandbouw gaat zich dan ook bezig houden met het telen van vruchten, en het verwerken van deze vruchten in produkten zoals jam en likeur. Mijn vriendin en ik houden van whisky en gezien de reacties die ik van andere initiatiefnemers heb gehoord zijn wij daarin niet de enige. Wij hadden plannen om een soort geheime whiskysociëteit te beginnen. Dat kan natuurlijk nog veel beter als ik zelf whisky ga stoken. Het lijkt mij prachtig om een eigen distillery op te zetten in Oosterwold. Maar dit is iets voor later. Eerst het huis bouwen.

Tenminste.....    Dat was het idee, maar zoals met wel meer dingen in Oosterwold staat de volgorde der dingen niet vast.   Dus nu lopen er 3 schapen op mijn kavel.  (en nog wat konijnen en een duif).   Eigenlijk wilde ik geiten, dat was het idee. Maar voor geiten heb je een degelijk hekwerk nodig, want geiten willen vrijheid.  Schapen zijn daar wat makkelijker in. Ik heb gekozen voor schapen van het type Herdwick.  Dit ras komt oorspronkelijk uit het Lake District in Engeland.  De schapen zijn een stuk steviger dan bijvoorbeeld Texelse schapen.  Ze hebben stevige poten, een dicht vacht en kunnen goed voor zich zelf zorgen. 

schapen in aanhanger schapen
Schapen tijdens het vervoer vanuit de Achterhoek naar Oosterwold.  In de aanhanger. Schapen Op hun weide

 

Schapen kun je echter niet zomaar houden. Volgens de wet moeten schapen en het stuk land waar ze op lopen geregistreerd worden.  Dit kan tegenwoordig heel makkelijk online.  Eerst moet je een Uniek Bedrijfs Nummer (UBN) aanvragen. Hiermee leg je plaats vast waar je schapen gaan lopen.  Daarna moet je ieder schaap aanmelden.  Het oormerk, en waar je hem vandaan hebt.  En als je hem of haar verkoopt moet je dit ook aangeven.  Voor het vervoer van de schapen moet je ook weer een formulier invullen. 

.