Warmteopwekking is een belangrijk hoofdstuk. De eerste winst is zorgen dat je weinig mogelijk warmte nodig hebt.  Goede isolatie, tochtvrij etc.  Mijn insteek is om helemaal onafhankelijk te zijn voor betreft energie.  Om dit te bereiken zijn er een aantal mogelijkheden.  Een belangrijk aspect van mijn initiatief is dat ik het zelf wil installeren.  Dit betekent dat installaties die door de overheid en het bedrijfsleven afgeschermd worden niet in aanmerking komen.  

De enigste "gratis" bron van energie in Nederland is de zon.  Ik heb een tijd zitten twijvelen of ik een warmtepomp of zonnecollectoren of beide zou gaan gebruiken als primaire bron. 

Deze warmtepomp heb je in verschillende uitvoeringen.   Het hoogste rendement hebben de warmtepompen die hun radiator in de grond hebben.  Bijvoorbeeld met een grondboring van 150meter.   In Oosterwold mag dit niet in verband met het drinkwatergebied.   Je mag wel een aantal boringen van bijvoorbeeld 30 meter naast elkaar doen. De maximale diepte is afhankelijk van waar je zit in Oosterwold.  Het probleem met een warmtepomp middels deze methode is dat hij alleen door een commercieel bedrijf aangelegd mag worden en er een servicecontract afgesloten moet worden.  Leuk als een bedrijf bent en makkelijk geld wilt verdienen, maar als onafhankelijke warmtebron dus niet meer geschikt.   Een andere methode is om gebruik te maken van de buitenlucht.  Hierbij heb je buiten een soort omgekeerde koelkast staan.  Het rendement is echter lager als een grondwarmtewisselaar.  Je zult dus meer zonnepanelen moet installeren voor de dezelfde warmteopbrengst.  

Warmtecollectoren heb je ook in verschillende uitvoeringen.  Het meeste rendement hebben de vacuumcollectoren.  Bij bewolking zouden deze ook nog warmte genereren. Het nadeel is wel dat er het milleuonvriendelijke glycol in zit.  Tegenwoordig komen daar al wel millieuvriendelijke vervangers voor op de markt.   Wat mij vooral aanspreekt is de eenvoud van het systeem.  Alle argumenten afwegende heb ik besloten om zonnecollectoren te gaan plaatsen als primaire warmtebron. 

Als secundaire bron wil ik een houtvergasser gaan gebruiken.  Deze zal alleen nodig zijn in de winter.  Ik wil een houtvergasser en geen pelletkachel omdat ik voor pellets afhankelijk ben van pelletfabrikanten.  Een houtvergasser wordt gevoed met houtstammetjes van 50cm lang.  Deze worden automatisch toegevoerd. 

Voor de zelfbouwer loont het de moeite om over de grens te kijken.  Zeker in Duitsland is de markt veel vriendelijker voor zelfbouwers. Je kunt hier veel informatie, installatiehandleidingen etc on-line vinden.   Ik ben erg gescharmeerd van Solarbayern.    Een bedrijf in Beieren die veel dit gebied maakt.   Heel veel informatie online!  

In de voorzieningenschuur komt een groot buffervat van 2000liter water.   Het water in dit vat wordt gedurende de dag verwarmt door de warmtepomp en kan overdag en 's avonds worden gebruikt voor het verwarmen van het huis. Hiervoor is er op de begane grond vloer een vloerverwarmingsysteem.  Op de bovenverdieping komt in eerste instantie geen verwarming.  Ik denk dat het niet nodig is.  

Het huis zal uiteindelijk verwarmt (op gekoeld) worden met een vloerverwarmingsysteem. Deze vloerverwarming komt in een relatief dikke dekvloer van 10cm dik. Deze massa zal op een contstante temperatuur van 22 graden gehouden worden. De grote massa vangt temperatuurschommelingen in de loop van de dag op. Het idee is dat dat massa gedurende de nacht nog zoveel warmte kan afgeven zonder bij te hoeven stoken.  

Warm tapwater is een probleem omdat de temperatuur van het verwarmingssysteem laag is en het systeem in een apart gebouw staat en dus een te lange leiding zou krijgen voor de keuken of badkamer.    Dit los ik op door een apart "klein" buffervat van 200 liter in het woonhuis te plaatsen.   Dit water wordt door het verwarmingssysteem op zo'n 35 graden gehouden.   Middels een elektrische naverwarmer komt het water dan op 45 graden in de badkamer en keuken.  Het afvalwater van de douce loopt middels een warmtewisselaar gekoppelt aan de koudwater toevoer weg.  Hierdoor zal de thermostaatkraan automatisch minder heet water bijvoegen. Wat weer gunstig is voor het energieverbruik. 

TNO heeft in opdracht van een aantal intiatiefnemers een rapport geschreven over hoe je je huis kan verwarmen in Oosterwold.   Hierin kun je ook lezen hoe je je huis kan verwarmen en waar je rekening mee moet houden. Het rapport gaat er wel van uit dat je als particulier alles uitbesteed aan anderen.  De genoemde subsidiebedragen zijn mogelijk niet van toepassing als je zelf bouwt.  De subsidieregeling is bedoelt om de Nederlandse markt te beschermen.  Je krijgt alleen subsidie op installatieonderdelen die door een fabrikant zijn aangemeld aan de subsidiegevende instantie. Dus als je een Duitse warmtepomp koopt, loont het de moeite om uit te zoeken of deze pomp ook in Nederland verkocht  wordt en de fabrikant hem dus heeft aangemeld.

 

 

warmteopwekking168

Maar ik ben er nog niet uit of ik op hout en zonnewarmte ga stoken, of met een warmtepomp in combinatie met extra zonnepanelen (stroom).